Duroc d'Olives

Datum 30/6/2017

Duroc d’Olives Rouge, uniek varkensvlees

Vijf jaar geleden lanceerden varkenshouders Bart Mouton en Filip Van Laere het merk Duroc d’Olives. Weg van de goedkope massaproductie wilden ze het malste en het smakelijkste varkensvlees op het bord van de vleesliefhebber krijgen. Nu doen ze er nog een schepje bovenop met de introductie van Duroc d’Olives Rouge, een bijzondere Duroc-Duroc-kruising.

 

undefined

Meer intramusculair vet

Op zoek naar de varkenssoort die vlees van de beste kwaliteit levert, kwamen de varkenshouders bij het Duroc-varken terecht. Dit ras, dat opvalt door zijn bruinrode vacht, heeft relatief meer intramusculair vet, wat het vlees malser en sappiger maakt. Omdat ook het varkensvoer de kwaliteit van het vlees bepaalt, gingen Mouton en Van Laere te rade bij de Gentse universiteit. Zo stelden ze een menu samen dat gebaseerd is op zuivere granen en olijfolie. Daarmee lag ook de naam van het varkensvlees vast: Duroc d’Olives. Olijfolie bevat weinig verzadigde vetten, maar des te meer onverzadigd vetzuur. Dat komt in het vet van het varkensvlees terecht, wat het malser en lekkerder maakt. Het varkensvlees van Duroc d’Olives viel al snel in de smaak bij slagers en keukenchefs die voortdurend op zoek zijn naar betere producten. Ook het rendement van het karkas is interessant.

Duroc d’Olives Rouge

Tot voor kort was al het varkensvlees van Duroc d’Olives afkomstig van een kruising tussen Duroc-beren en witte landras-zeugen. Altijd op zoek naar beter begonnen Mouton en Van Laere vorig jaar te experimenteren met een Duroc-Duroc-kruising. De eerste tests van deze zuivere kruising resulteerden in vlees met een nog intensere smaak. Zo is Duroc d’Olives Rouge geboren. Een evidente verwijzing naar de vacht–kleur van het varkensras, en tegelijk naar de donkerdere kleur van het vlees. Met Duroc d’Olives Rouge komen Bart Mouton en Filip Van Laere tegemoet aan de hoge kwaliteitseisen van vakmensen en Bourgondiërs die culinaire hoogstandjes op prijs stellen. Met Duroc d’Olives Rouge willen ze zeker zijn van een plaats in de wereld van de haute gastronomie. Het is dan ook niet toevallig in het restaurant van chef van het jaar, Tim Boury, dat het Rouge-label op 24 april officieel gelanceerd werd.

 

Terug